‘Gazeteciler dijital  dönüşümü takip etsin’

‘Gazeteciler dijital dönüşümü takip etsin’

Dijitalleşmenin fotoğraf üzerindeki etkisinden bahseden Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Tiryaki, “Yapay zekanın tamamen kullanılacağını düşünüyorum. Gerçek fotoğraflar yerine yapay fotoğraflar olacak” dedi

Dünyada teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte gazeteciler de dijital dünyaya ayak uydurmaya çalışıyor. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Tiryaki, gazetecilik sektörünün ve gazeteciler dijital dönüşüme daha fazla hazırlık yapması gerektiğini söyledi. Fotoğrafçılığın ve geleneksel medyanın dijitalleşme karşısında değişimine değinen Doç. Dr. Tiryaki, gelecek yıllarda fotoğrafçılığın ve yazılı basının değişeceğini söyledi. Tiryaki, gazetecilik okuyan ve kitle iletişim araçlarında görev alacak öğrencilerin dijitalleşme hakkında donanımlı olması gerektiğini kaydetti.

whatsapp-image-2024-05-03-at-10-29-19-1.jpeg

TEMEL FAKTÖR İNTERNET OLMAYA DEVAM EDECEK

Dijitalleşmenin hızla insanlar arasında değil gazeteciler arasında da hızla yayıldığını kaydeden Doç. Dr. Salih Tiryaki, dijitalleşmenin birçok alanının olduğunu söyledi. Doç. Dr. Tiryaki, “Günümüzde her şey dijitalleşmeye başladı. Doğal olarak kitle iletişim araçlarının da dijitalleşmesini bekleyeceğiz. Buradaki temel faktör, internet oluyor. Diğer konularda ise mobil cihazların halka yayılmış olması ve kullanımların giderek artması her alanda dijitalleşme kaçınılmaz hale geliyor. Dijitalleşme, birkaç süreçte işleyebiliriz. Temel olarak ajanslarda bulunan veri depolama kapasitesi, bilgi akışı ve haberin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlayabilir. Bu husus yerel medya için henüz desteklenebilir değil. Yerel basın için muhabirlerin sahaya çıkması ve haber toplaması çok normal karşılanıyor” dedi

whatsapp-image-2024-05-03-at-10-29-20-3.jpeg

GAZETELER 5 YIL SONRA BİTECEK

Geleneksel medyanın 5 veya 10 yıl daha yaşayacağını öne süren Doç. Dr. Tiryaki, insanların dijitale karşı ilgisinin arttığını belirtti. Doç. Dr. Tiryaki, yazılı basının okur açısından uğraştırıcı olduğunu söyleyerek, “Dijitalleşmenin iki türlü yayın sürecini anlatabiliriz. İlk olarak klasik olan basın ve yayın süreci. En fazla darbeyi alan ve değişime uğrayanlardan bir tanesi olacağını düşünüyorum. Ofset matbaada yapılan işlerin dijitalleşmeye karşı yenildiğini ve daha sonrasında dijitale dönüştüğünü görüyoruz. İşlerin farklı mecralara kaydığına şahit oluyoruz. İlerleyen zamanlarda, elimize aldığımız, mürekkep kokusunu içimize çektiğimiz geleneksel medya yani gazeteler en fazla 5 veya 10 yıl sonra bitecek. Ya da bunlar nostalji olarak bir yerde kalacak. Çünkü dijitalleşmenin getirdiği her şey maliyetsiz olmasını yanında bulunduruyor. Elbette okur açısından benzer bir etki yaratıyor. Sosyal medya veya mobil cihazlardan insanlar istediği gibi haberlere ulaşıyor” şeklinde konuştu.

MADDİ KÜLFETTEN KURTULMUŞ OLACAKLAR

Haber fotoğraflarının dijitalleşeceğinden bahseden Doç. Dr. Tiryaki, dijitalleşmenin ve fotoğrafçılığın evrim niteliğinde geliştiğini dile getirdi. Geleneksel fotoğrafçılığın bitmeyeceğini kaydeden Tiryaki, “Haber ile ilgili özgün fotoğraflardan bahsedeceksek, klasik üretim olanakları dijitale geçince evrim yaşadı, durum değişti. Yapay zekânın özgünlük açısından tamamen kullanılacağını düşünüyorum. Gerçek fotoğrafların tamamen uzaklaşacağını ve yerini dijital fotoğraflar alacak. Durumun tasvirini anlatacağı bir şekilde ortaya çıkması görünüyor. Burada gazeteyi yönetenlerin tavrı ön plana çıkacak. Hâlâ geleneksel fotoğraflar isteyenler devam edebilir. Ama uzun sürmeyecektir. Yapay zekânın ürettiği fotoğrafları kullanıldığı zaman maddi külfetten kurtulmuş olacaklar. Zaman içinde gerçek fotoğraflar bile ortadan kalkacak. Fotoğraf ajansları parayla çalışıyor. Muhabirler parayla çalışıyor. Bu açıdan dijital fotoğraflar yerine yapay fotolar kullanılıyor. Fotoğrafçılık tamamen bitmeyebilir. Yüzde 1’lik bir kısım kalır. Fotoğraf çekmek, olay yerinden fotoğraf aktarmanın değişeceğini düşünmüyorum. Yani insanlar hâlâ olay yerinde fotoğraf görmek için uğraşıyor. İlerleyen süreçlerde değişeceğini düşünüyorum. Ama dediğim gibi her şey dijitalleşecek. Yeni dünya dijitalleşenlerin dünyası olacak” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMALIYIZ

Öğrencilerin dijital teknolojiye adapte olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Tiryaki, Türkiye’de dijital veya yapay zekâ hakkında eğitim gören öğrencilerin önümüzdeki zamanlarda karşılığını alacağına değindi. Doç. Dr. Tiryaki, şunları söyledi: “Dijitalleşme ile ilgili öğrencilerin yapacağı tek bir şey bulunuyor. Dijitali en iyi şekilde okumak. Yapay zekânın üretimi ve yazılımı ile ilgili bilgilerin öğrenilmesi öğrenciler için faydalı olabilir. Kişisel zevkleriniz yanında mutlaka ikinci bir işiniz bu olsun. Dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak gerekiyor. Güzel yaşamak için en doğrusu bu olmalı. Önümüzdeki dönemde yapay zekânın ara eleman ihtiyacını azaltabilirsiniz. Gazetecilik öğrencisinin yapacağı en önemli olaylardan bir tanesi ise olanakları kendine göre şekillendirmesi diyebiliriz. Baştan sonra programlayabilen bir sistemin olduğunu unutmayalım. Teknolojinin bugüne değil yarına ait olduğunu da unutmamalıdır.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.