Baskılar sonuç verdi İsrail'le ticaret durdu

Baskılar sonuç verdi İsrail'le ticaret durdu

ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık, “Kamuoyunun aşırı baskısı sonuç verdi. İsrail'le ticaret 7 ayın sonunda durdu. Geç oldu ancak hatanın neresinden dönülse kâr” dedi

Ticaret Bakanlığı "İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar" İsrail ile ihracat ve ithalatın durdurulduğunu açıkladı. Kamuoyunun baskısı sonuç verdi ve Filistinlilere yönelik katliamlarını sürdüren İsrail'le ticareti durdurdu. Siyasi partilerin, vakıfların, derneklerin özellikle de Türk halkının çağrıları karşılık buldu. Hükümetin aldığı bu karar, vatandaş tarafından sevinçle karşılandı. Vatandaşlar, “7 ayda büyük bir kamuoyu baskısıyla atılabilen bu adımın, 7 saatte atılmasını isterdik ama ilk etapta olmadı. Hatanın neresinden dönülse kârdır. Hükümeti aldığı bu karardan dolayı tebrik ediyoruz” dedi.

4-4.jpg

9 NİSAN'DA 54 ÜRÜNE KISITLAMA GETİRİLMİŞTİ!

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada 9 Nisan'dan bu yana devam eden ihracat sınırlamasının tüm ihracat ve ithalat ürünlerine uygulanacağını belirtti. Türkiye, daha önce 9 Nisan'da 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtladığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kısıtlamaların "Gazze'ye kesintisiz, engelsiz ve yeterli miktarda insani yardım ulaştırılıncaya kadar devam edeceğini" söylemişti. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Filistin'de "trajedinin kötüleştiği" değerlendirmesiyle tedbirlerin "ikinci aşamasına" geçildiği ifade edildi. Yeni tedbirlerin, "İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar" "kesin ve kararlı" bir şekilde uygulanacağı söylendi.

4-2.png

İTHALAT İHRACAT... TÜM ÜRÜNLERİ KAPSIYOR!

Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilendirici metinde ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail'in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir.”

KAR TOPU GİBİ BÜYÜYEN TEPKİNİN KARŞILIĞI ALINDI!

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkanı Latif Işık, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Başkan Işık, İsrail ile ticaretin durdurulması kararının geç alındığını belirtti. Işık, “Ancak hatanın neresinden dönülse Kâr. Hükümete teşekkür ederiz.

4-3-latif-isik.jpg

Bu kararı olumlu buluyor ve destekliyoruz. Gazze'deki zulüm bitene kadar bu karardan geri adım atılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu. Hükümetin bu konuda böyle bir karar almasının iki gerekçesinin olduğunu dile getiren ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümet, büyük bir toplum baskısı gördü. Ayrıa İsrail'in Filistin'de devam ettirdiği zulüm ve olaylar, Filistin lehine döndü. Bu sebeplerle İsrail ile ticarete durdurma kararı alındı. Vatandaş, zaten İsrail menşeli ürünlere boykot kararı almıştı. Hangi görüşe sahip olursa olsun Türkiye'deki her bir vatandaş iktidarın İsrail ile olan ticaretini durdurma kararı alması gerektiği noktasında ortak görüşe sahipti. Batılı ülkelerde halk ayaklandı. Bizim de bir karar almamız gerekiyordu. Kar topu gibi büyüyen tepkinin karşılığında İsrail ile ticaret durduruldu. Geç kaldık ama iyi oldu.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum